Архив новини ( 2006-2011 учебна година )

1-во място на националното състезание по ИТ в Благоевград спечели наш ученик

Георги Урумов от 11 з клас завоюва 1-во място на Третото национално състезание по информационни технологии, което се проведе в Благоевград на 28-30 март 2011г.
След тримесечна усилена подготовка ученикът представи мултимедиен проект на тема"Зелената планета".Проектът беше единствения в категорията"Мултимедийни клипове", който съдържа изцяло авторска триизмерна графика.
Проектът представя едно по-екологично и красиво бъдеще . Основната му задача е да предизвика интерес и да накара зрителите да се замислят върху опазването на нашия глобален дом-планетата земя, без да създава чувството за сухо и скучно представяне на данни.
Целите на състезанието са:
- да се разширят и задълбочат практическите и приложните умения на учениците за компетентно използване на информационните технологии при решаване на проблеми от различен характер;
- да се стимулира самостоятелното разучаване на непознат софтуер и работата с нови компютърни системи;
- да се популяризират чрез тематиката забележителностите на страната през погледа на учениците;
- да се насърчава създаването на авторски материали за Интернет пространството, в които се засягат проблемите на младите хора;
- да се популяризират най- красивите природни забележителности и туристичестки обекти на територията на страната в Интернет чрез съзаването на уеб сайтове ;
- да се създава учебен софтуер с интердисциплинарен характер, който да се мултиплицира в обучението;
-да се поощряват най-добре представилите се ученици чрез предоставяне на възможност за прием във ВУЗ без конкурсен изпит при заемане на призово място.
Пожелаваме им успех!
Снимки от състезаните може да видите в раздел"Фото/видео галерия" от сайта на гимназията
Наши ученици участваха в "Подготовка на талантливи ученици за олимпиади и състезаия по руски език"

Ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов”, известни със интереса и любовта си към руския език и култура, бяха поканени на традиционен руски чай и приятен разговор в Центъра за руски език и култура при ПУ „Паисий Хилендарски”. Причината – всички те успешно завършиха курс с хорариум 50 аудиторни часа за повишаване знанията по руски език и подготовка за олимпиади и състезания. Или, казано по друг начин, всеки от тях мина през „нелеките тренировки и изпитания” на модула „Осигуряване обучение на талантливи ученици”. Резултатът очевиден-2 участници в модула ще участват в националния кръг на Олимпиадата по руски език(общо четирима са класираните от пловдивска област) , а всички останали получиха не само по-задълбочени познания по езика, но и удовлетворение от положения труд и поетата отговорност. Нещо повече, всеки от участниците създаде ценни и полезни връзки, научи повече за руския бит, история и култура, оцени уникалността на нашите славянски събратя. Руският център, който отвори врати миналата година, е място, където човек наистина може да почувства поне отчасти духа на Русия. Декорирано в червено помещение със портрети на известни руски автори по стените приканва със уютна атмосфера, усмихнати матрьошки и традиционни руски кукли. В ъгълът красив самовар изпуска уханна пара от току-що приготвения чай,а отнякъде звучи руска музика. Гостоприемните домакини поздравиха участниците в проекта и благодариха от сърце за продължаването на традицията да се изучава руски и да се създават културни връзки между рускоговорящите страни. Те приканиха присъстващите млади русофили да се чувстват винаги добре дошли в Центъра за руски език и култура и изявиха желание заедно да го превърнат в място за творчески срещи, изучаване на руски език, комуникация и забавление. Те специално напомниха, че всеки от нашата гимназия може да се чувства добре дошъл в руския център, който приветства и очаква любители на руския език. След приятната почерпка с чай и вкусни руски бонбони и сладки, на всички участници в модула бяха раздадени грамоти,изготвени от всеотдайните ръководители на проекта – г-жа Рашел Бехар и г-жа Велислава Лилова. След тържественото връчване на грамотите, всички заедно изпяха няколко приятни руски песни, подпомогнати от модерната техника в Руския център. Мероприятието завърши с обща снимка за спомен на всички участници, както и обещания за бъдеща съвместна работа и творчески успехи. Пожелаваме на двете ни участнички в националната олимпиада „Ни пуха, ни пера!” , а на останалите, които нямаха късмет този път – повече успехи и постижения през следващата година.
Кристина Нгуен в ЕГ„Иван Вазов”.

На 17 март от 14:30 в кинозалата на ЕГ ”Иван Вазов”се състоя представянето на романа „Облогът”. Авторката, Кристина Нгуен е рускоезична украинка от виетнамски произход. А защо е избрала България за световна премиера на романа си, тя обясни на срещата с учениците и преподавателите.
Присъстваха ученици, учители и педагози / Вера Бачурова, Гергана Георгиева, Ирина Тончева, Любов Низамова, Людмила Иванова и Галя Кривчева /. Някои деца бяха успели да прочетат книгата и им беше интересно да научат нещо повече както за самата авторка, така и за връзката между нейния живот и този на героинята и?. Всеки имаше възможност да зададе въпросите си. Особено активни бяха: Анастас - ХІ б, Бояна - Х в, Венко - ХІ е, Вероника - Х б, Даяна - ХІІ з, Христо - ХІІ е.
Никой не пропусна шанса да си вземе автограф от писателката.
След края на представянето Кристина Нгуен сподели, че посещението и? в ЕГ „Иван Вазов” е било изключително интересно и впечатляващо. Гостенката ни се чувстваше напълно в свои води, тъй като срещата премина изцяло на родния й руски език.
Информацията предостави Вера Бачурова.
Снимки от посещението може да видите в раздел "Фото/видео галерия и празници" от сайта на гимназията
Животът не търпи лъжи- фотоконкурс.

Фотоконкурс организира ПИЦ-Пловдив.
Как можеш да участваш ?
Като направиш снимка или колаж на реалността добра или лоша според твоята гледна точка. Снимките и колажите да се изпратят на електронната поща /[email protected]/ или на електронен носител (Flash Drive, CD), като по възможност да са направени с по-голяма резолюция. Същите могат да бъдат донесени на място на адрес бул. Руски 86- ПИЦ-Пловдив
Възрастови граници за участниците-м/у 12 и 30 год.
Краен срок за изпращане на снимките-26.03.2011
СНИМКАТА ИЛИ КОЛАЖЪТ ТРЯБВА ДА СА ВДЪХНОВЕНИ ОТ ИДЕИТЕ И ДЕЙНОСТИТЕ НА ПИЦ-ПЛОВДИВ.
Идеите и дейностите на ПИЦ-Пловдив са:
Разработване на програми и система от дейности, относно активната работа за борба с наркотичните вещества.
Превантивна дейност в борбата с употребата на психоактивни вещества.
След края на фотоконкурса ще се проведе изложба в Мол Пловдив от 1-ви до 10-ти април, с 50-те най-добри снимки!
Състезание „ Будителят и аз” по случай 3-ти март...

На 24 февруари 2011г се проведе състезание между деветите класове на тема „ Будителят и аз” . То беше посветено на 133 годишнина от Освобождението на България. Всички участници показаха отлични познания за нашите будители, но най- добре се представи 9 б, следван от 9 е и 9 з. В препълнената зала публиката със затаен дъх слушаше за Васил Левски, Бачо Киро, Захари Стоянов, цар Симеон Велики. Госпожа Мариана Димитрова, директор на училището, поздрави участниците и. първите три отбора получиха специални награди. Първо място - торта Второ място – шоколадово руло Трето място- сладки Всички участници ще получат грамоти за успешното представяне.
Снимки от събитието може да видите в раздел "Фото/видео галерия/празници" от сайта на гимназията.
Първо място за нашата театрална група от 11а клас!

Първо място за нашата театрална група от 11а клас!
XII CONCURSO NACIONAL DE TEATRO ESCOLAR EN ESPANOL 2011
XII Национален конкурс - училищен театър на испански език – София 2011
ОЧАКВА НИ
XVIII FESTIVAL INTERNACIONAL DE TEATRO ESCOLAR EN ESPANOL (Moscu)
XVIII Международен фестивал на училищния театър на испански език (Москва)
El cianuro ?solo o con leche?
("Как предпочитате отровата? С мляко или без?")
В началото бяха идеята и наивната амбиция, които по-късно прерастнаха в изпълнението и оправданата целенасоченост. Под надзора на г-н Медина, г-ца Ана Гарсия и г-ца Росица Ковачева се проведе кастинг за актьори в испанските паралелки от 10 и 11 клас. Учителите ни харесаха груповата работа на нашия 11а клас и реши да избере всички ни за истинския конкурс. След допълнителни усложнения и промени в актьорския състав, трупата беше следната: Анастасия, Таня, Мария-Магдалена, Йоанна, Снежана, Христо, Георги (11а) и Мила (10а). Не бива да пропускаме и така важните за нас Люси и Велик (11а), които отговаряха за звук и осветление. Моткахме се най-откровено цял декември в избора на пиеса, но януари започнахме репетиции. Без да споменавам, че първите 1-2 седмици работехме върху самата пиеса ("El cianuro ?solo o con leche?"), защото беше прекалено дълга, ще кажа, че репетициите бяха много добри! Сравнително сериозни, пълни със смях, противоречия, консенсуси, смях...!!!
Времето обаче ни притискаше много...
За щастие излязохме в грипна ваканция: имахме възможността всеки ден да репетираме много.
Благодарение на директора на училището госпожа Мариана Димитрова получихме възможността да отидем един ден по-рано, за да се запознаем с обстановката и да видим и пиеси на ученици от други градове. Още петък бяхме в София, настанихме се в хотела, бяхме в театъра, вечерта направихме последната си спокойна репетиция.
Време: 04.02.2011, събота, рано сутринта
Място: Хотел Москва
Състояние: неопределено/неопределимо; гладни; сънени
Време: 04.02.2001, събота, 30 минути преди да излезем на сцената
Място: Драматичен театър "София"
Състояние: хаос, дезориентираност, шаш, паника, сърцетуп и пълна концернтрираност! (едновременно!!!)
Ана Гарсия, която бе до нас и ни помагаше изключително много през цялото време и на която благодарим безкрайно, ни представи на уважаемата публика и представлението започна. Всеки най-малък детайл, който бяхме обсъдили на репетициите, неща, които бяхме добавили предната вечер, всичко си дойде на мястото! Невероятно, но факт! Никой не си забрави репликите, всеки влезе в образ по такъв убедителен начин, че в един момент спря да ме дразни фактът, че публиката не се смее там, където очаквахме...
Нека ви кажа, че ние нямахме надежди да сме първи. Молехме сме евентуално да ни дадат второ място (в най-добрия случай) или най-малкото награда за най-добър актьор/актриса (някои хора го заслужаваха!). Наоколо всички говореха, че още предварително се знаели победителите (не особено добър начин за окуражаване на останалите). Дори след награждаването Ана сподели с нас, че щом чула, че второ място било за София, почти не слушала коя пиеса ще изберат за първо!... Кой да повярва, че огромният ни труд ще бъде оправдан! Тичахме до сцената (поне тези от нас, които не мислеха, че сме резерви...), имаше сълзи, смях, викове и със сигурност още много, което не помня от емоции...
Не че се оплакваме, но тежка е царската корона! Наша се пада отговорността април месец да представим страната на XVIII международен фестивал за испански театър за ученици в Москва. Стягаме се отсега, ще бъдем отново сравнително сериозни (защото в изкуството няма място за пълен ред и дисциплина), ще извадим на показ детайлите, ще се справим!
Вие все пак ни стискайте палци! За всеки случай! ;)
Снежана Проданова 11а

Наш ученик с награда от национален исторически конкурс...

Фондация "Ценности"(създадена от г-жа Антонина Стоянова), под патронажа на МОМН, провежда през година Национален исторически конкурс. Темата на конкурса се обявява на 15-ти септември, а участниците имат срок от 1 година да изпратят разработките си. Може да се участва самостоятелно или с научен ръководител. Темата на конкурса тази година беше "Паметни места, събития, личности - почитани, отречени, забравени". Симеон Кръстев от 10 г клас на ЕГ"Иван Вазов" избра да работи по темата за паметника на Гюро Михайлов до Военния клуб. Разработката му включва историята за подвига на Гюро Михайлов, признанието на съвременницте му, различнте паметници, които му се посвещават, както и по-важните церемонии за почитане на паметта му, "изпадането му в немилост" по време на комунистическия режим, "неволите" на паметника, който по някакъв късмет остава цял и почти невредим и възвръщане на почитта към Гюро Михайлов след падането на комунизма. Научен ръководител на Симеон бе г-жа Стоянка Рангелова. Тяхната разбота започна значително по-късно - в началото на лятната ваканция. Въпреки малкото време с което разполагаха, се представиха на достатъчно добро ниво, заради което получиха награди за участие и книги.
Трето място на турнира по шахмат....

ЕГ "Иван Вазов" спечели 3-то място на турнира по шахмат, който се проведе в ОДК център. Отборът е под ръководството на г-жа Виктория Лафчиева и г-н Георги Чолаков. Учстниците са от 8-ми,9-ти и 10-ти клас на ЕГ"Иван Вазов". Капитан на отбора е Тодор Тодоров от 10 "г" клас. Пожелаваме много нови успехи на отбора ни по шахмат!
Резултати от националното състезание по италиански език

ПРОТОКОЛ от заседание на Националната комисия по организиране и провеждане на националното състезание по италиански език/национален кръг/ ОСМИ КЛАС
2 Лора Борисова Белчева ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -87
3 Боряна Георгиева Тушева ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -81
3 Айлин Юксел Ибрахимова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -81
4 Полина Иванова Петкова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -78
5 Дона Василева Кузева ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -77
11 Илияна Илко Василева ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -63
ДЕВЕТИ КЛАС
2 Анита Петрова Илкова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -92
4 Теодора Тодорова Коева ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -89
7 Мария Красимирова Чинина ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -84
7 Ирина Василева Низамова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -84
ДЕСЕТИ КЛАС
3 Кристин Станиславова Симонова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -92
4 Биляна Добромирова Маркова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -90
5 Далия Руменова Лозанова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив-89
7 Мадлен Красимирова Канева ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -85
9 Александра Милкова Катмърова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -83
9 Василена Константинова Сарафова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -83
11 Виктор Руменов Семерджиев НУКК -78
12 Боряна Володева Харлова ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -77
ЕДИНАДЕСЕТИ КЛАС
3 Петя Бориславова Далаклиева ЕГ „Иван Вазов” Пловдив -91
8 Иван Александър Емануилов Манев ЕГ Иван Вазов Пловдив -84
10 Емил Николаев Енев ЕГ Иван Вазов Пловдив -82
Отново първи места за нашите ученици!

Резултатите от проведения национален конкурс за есе на руски език показаха, че от общо 7-те победители, трима са възпитаници на ЕГ „Иван Вазов”. Журито отреди първо място на Владислав Никитин от Xв, трето на Весела Казанджиева от Xа и четвърто на Жасмин Илиева от Xг клас. Всички те получиха като подарък шест незабравими дни в детски лагер в Подмосковието изцяло за сметка на организаторите, където се запознаха и имаха възможност да общуват с деца от цяла Русия, а също така от Беларус, Латвия и Киргизия ... Ето какво казва и Владислав от Xв за престоя си там: "Това за мен беше едно невероятно приключение и преживяване. Никога не съм предполагал, че ще имам възможността да участвам в подобно мероприятие. Запознах се с много нови и интересни хора, които никога няма да забравя. Също така посетих част от основните забележителности на Москва. Щастлив съм, че ми се отдаде възможността да се отправя на това пътуване и искрено се надявам отново да посетя Ершово и лагера "Этносфера". Нашите деца имаха възможност да научат много нови и интересни неща за руската култура. От своя страна домакините ни видяха как се играе право хоро под акомпанимента на китара и се убедиха в неповторимия аромат на българската роза... Учениците ни си тръгнаха с много подаръци и куп нови впечатления и, разбира се , с много нови приятели!... Снимките от събитието може да видите в раздел „Фото и видео галерия/празници“ в сайта на гимназията. Информацията предостави: Вера Бачурова
Тийм билдинг събра учителите на ЕГ"Иван Вазов" в Пампорово

Новаторски дух и стремеж към овладяване на съвременните технологии в обучението – това беше обединяващата идея при провеждането на Team Building на колектива на ЕГ „Иван Вазов” на 10 и 11 декември 2010г. Изключително наситена програма, динамика, творчество и педагогическа прецизност обедини колегията на гимназията. Ключов момент в програмата беше тренинг-семинар на тема „Презентационни умения”. Преподавателите от катедра ИИКТ (Милена Мариновска, Диана Николова и Светла Илиева) запознаха педагозите с водещите тенденции в презентирането, някои специфични техники за създаване на учебни материали и тестове за самоподготовка и контрол. Бяха показани няколко презентации, използващи представените техники. Снимки от събитието може да видите в раздел"Фото и видео галерия/празници" от сайта на гимназията. Друг съществен момент на програмата беше разглеждане и обсъждане на педагогически казуси, както и начини за тяхното решаване. Първият по рода си Team Building за ЕГ „Иван Вазов” беше проведен в напълно съвременен формат, съответстващ на най-модерните методи за управление на човешките ресурси. Основна заслуга за това има директорът на гимназията - госпожа Мариана Димитрова. Колективът й благодари за проявения новаторски стил в управлението и желанието й да стимулира повишаването на квалификацията на своите служители.
Дарение от Europe Direct получи библиотеката на ЕГ „Иван Вазов“ за 1-ви ноември

1-ви ноември - Ден на народните будители - един непресъхващ извор на национална гордост и самочувствие В ЕГ „Иван Вазов” го честваме подобаващо всяка година. На този ден всички ние отдаваме своето признание за дейността на стотици неуморни книжовници, просветители, общественици и борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. В библиотеката празникът започна с мултимедийна презентация „Будители народни” пред учениците от 11-а клас /кл. ръководител г-жа Р. Чомпалова/ и „Народни будители” пред учениците от 8-б клас /кл. ръководител г-жа С. Иванова/. Тематичните витрини в залата за общ достъп: „Светци на българския род”; „Творци и строители на Нова България” и „Какво е дала България на света” са актуални и днес. В навечерието на празника библиотеката получи поредното дарение от Europe Direct – гр. Смолян с представител г-жа Надежда Митева. Голям интерес предизвикаха многоекземплярните заглавия на чужд език / английски, немски, френски, италиански /. С нескрито любопитство учениците преглеждаха и материалите на ЕС за екологичните проблеми и опазването на природната среда, които са на немски език. Част от дарението е предадено в кабинетите по чужди езици. Снимки от бибилиотеката може да разгледате в раздел"Фото и видео галерии/празници" от сайта на гимназията. Информацията предостави: Галя Кривчева

Еврепейският клуб към ЕГ"Иван Вазов" взе участие в 10-тата годишнина на Европейските клубове в България

На 29-30.X.2010г. Еврепейският клуб към училището ни с ръководител Анелия Митева взе участие в 10-тата годишнина на Европейските клубове в България (НАБЕК), чието откриване бе в Информационния център на ЕС в гр.София.

На официалното откриване и приветствие присъстваха г-жа Зинаида Златанова, г-жа Надежда Нейнски, доц. д-р Ингрид Шикова. Евродепутатът г-жа Нейнски обяви конкурс на тема “Как да защитим гражданските си права – правото на протест”. Срещата продължи на Боровец в хотел “Рила”. На 30.X.2010 г. Николай Тончев, Иван Драганов и Атанас Хаджидимитров от 12”г” клас представиха презентация за дейността на клуба ни през учебната 2009/2010 г. Представянето бе проследено с голям интерес от присъстващите в залата младежи и колеги от страната, при което клубът получи покана и за следващи мероприятия. Участниците имаха удоволствието да присъстват на лекциите и дискусиите на г-н Томислав Дончев - Министър по управление на средствата от Европейския съюз, г-н Косьо Филипов - журналист към Нова телевизия, проф.д-р Евгений Дайнов - политолог и преподавател към "Нов български университет" и д-р Красимира Василева - председател на НАБЕК. Снимки от участието на нашите ученици може да видите в раздел „Фото и видео галерия/празници“ в сайта на гимназията.

Наши ученици получиха награди в конкурса "Животът е дар, не го погубвай!"

Общинския съвет по наркотични вещества (ОСНВ) и Превантивно-информационен център (ПИЦ) към Община Пловдив организира конкурс за есе на тема: "Животът е дар, не го погубвай!" (Анти дрога), в който участваха ученици от пловдивските училища 8-12 клас от 11 пловдивски училища.

Партньор на ОСНВ и ПИЦ-Пловдив в тази инициатива бе ОУ "Алеко Константинов", което излъчи литератор, който селектира и оцени есетата. Награди в конкурса получиха:

-На I-во място е класирана Христиана Николова - ФЕГ "Антоан дьо Сент Екзюпери"; *

- На На II-ро място е класирана Йолин Дончева - ФЕГ "Антоан дьо Сент Екзюпери"; *

- На На III-то място е класирана Пламена Геровска - ЕГ "Иван Вазов";

Поощрителни награди получиха: * - Мария Петрова - ЕГ "Иван Вазов"; *

- Мартин Марков - ПГМТ "Проф. Цветан Лазаров"; * - Силвия Диева - ФЕГ "Антоан дьо Сент Екзюпери"; *

- Емил Стоянов - СОУ "Христо Данов"; *

- Анжела Георгиева - СОУ "Христо Данов"; * - Гергана Шерова - ПГСАГ-Пловдив; *

- Анна-Мария Седлоева - ПГСАГ-Пловдив; * - Виана Витанова - ПГСАГ-Пловдив; *

- Теодора Станоева - ПГСАГ-Пловдив; *

- Петър Китов - ПГСАГ-Пловдив;

Родителска среща на 20.11.2010г.

Родителска среща ще се проведе на 20.11.2010г/събота/ от 9.30 в ЕГ"Иван Вазов". Уважаеми родители, очакваме ви!
Поздрав за празника на народните будители....

Ученици и учители бяха поздравени за празника на народните будите с презентация, изготвена по инициатива на ученическия парламент. Презентацията, изработена от Иван Джамбов от 11 б клас може да видите в раздел "Фото и видео галерия/празници".

Любомир Ваклинов
ЕГ "Иван Вазов" - гр. Пловдив.
Относно форума на гимназията!

За неопределен период от време се разрешава свободна регистрация на потребители във форума на гимназията, което евентуално ще подлежи и на последваща промяна!
Моля прочетете правилата на форума и ги спазвайте, за да не създавате работа на хората, които се занимават с поддръжката му. В противен случай просто ще бъдете изтрити.

Любомир Ваклинов
ЕГ "Иван Вазов" - гр. Пловдив.
Проблеми с линкове!

Здравейте!
Правих малка реконструкция на "галерията" на гимназията, но не съм имал време да оправя линковете на съответните събития да водят към подходящите места (да не говорим и че забравих).....та....целия снимков материал с който разполагаме може да намерите на http://www.egiv.net/gallery
Поздрави,
Любомир Ваклинов,
ЕГ "Иван Вазов" гр. Пловдив.
Юбилеен концерт!

На 09.05.2008 година се проведе тържествения юбилеен концерт на ЕГ "Иван Вазов", като финална част от празничните инициативи свързани с отбелязването на 50-тата годишнина на гимназията.
Снимки може да намерите тук!.
Тържествено шествие!

На 08.05.2008 година се проведе тържествено шествие, на бивши и настоящи учители и ученици, на ЕГ "Иван Вазов", като част от празничните инициативи свързани с отбелязването на 50-тата годишнина на гимназията.
Снимки може да намерите тук!.
ГРАФИК
на проявите във връзка с отбелязване на 50 годишния юбилей на ЕГ ”Иван Вазов”I
24.03.2008г. – 16 ч.


Oткриване на изложба на ученическо творчество в Къща на Детското творчество в Стария град

II
01.04.2008г. – 10 ч.

Ден на таланта - Концертна зала

III
16.04.2008 г. – 18 ч.

Благотворителен концерт - Концертна зала

IV
24.04.2008 г.– 11 ч.

Великденски базар - Двор на гимназията

V
08.05.2008 г. – 18,30 ч.

Тържествено шествие - от ДНА до паметник на Вазов

VI
09.05.2008 г.

17,00 ч. на площада пред АМТИ (Над античния театър)

18,30 ч.
Тържествен концерт - Античен театър
.
Изложба!

На 24.III.2008 година (понеделник) от 17,30 часа в Стария град, в Къщата за детско твор- чество ще се открие изложба на ученици от ЕГ "Иван Вазов", която се посвещава на 50-годишнината от основаването на гимназията.
Заповядайте всички!
М. Ризова.
Коледен бал!

След коледен базар, поставил старт на празниците зимни,
след много труд, контролни, мигове сублимни,
най-после ред дойде
да свършат и учебните ни часове
за таз година, пълна със уроци трудни,
заради които ний и „нощем бяхме будни”.
Елхите украсиха стаите ни класни,
гирляндите, снежинките – едни от други по-прекрасни –
училището премениха,
щом цветовете си му подариха.
Ний празник общ организирахме сами.
Зачакахме със трепет оставащите дни.
Учители и ученици без изключение
не криеха голямото си нетърпение
да споделят едни със други радостта,
че Коледа отново ще обедини света
край празнични трапези и елхи
в забава, танци и безброй игри!
Така дойде и вечерта, в която
всеобщото вълнение, познато
от миналогодишни празници вълшебни,
накара ни да влезнем със усмивки снежни
в палата на комплекса панаирен
с нагласа за „купон” безспирен.
Там Коледата беше влезла преди нас
и беше подредила сцена, маси – тъй че във захлас
почувствахме прегръдката и свежа,
така че даже и „последният невежа”
разбра, че тук ще може да се забавлява
на воля, в свобода и до забрава.
Един след друг „валяха” поздрави и песни,
докосваха сърца и трогваха учителите ни чудесни,
които в танците не изоставаха
и с настроението си помагаха
да можем ние – техните деца любими –
да се почувстваме значими,
та да усетим, че във наша чест те днес са тук със нас
танцуват, веселят се, пеят с пълен глас!
Това накара ни да се почувстваме свободни,
и ний да пеем и танцуваме – безгрижни, волни,
затуй и празничният бал
бе точно туй, което всеки бе мечтал!
И рокендрол, и блус, и нашенски хора –
представиха ни в най-добрата светлина:
защото ний танцьори сме чудесни,
но можем и да пеем с „пълно гърло” песни,
така че Панаирното градче, развеселено,
забрави бързо що значи да е отегчено,
трепереше от тътена на нашето веселие,
и радваше се, че разнообразихме скучното му ежедневие.

Сред нас немалко късметлии се прибраха
таз вечер със подарък в свойта „родна стряха”,
защото томболата със късмета си погали точно тях –
навярно те не са извършили през таз година грях!
Благодарение на веселото настроение,
часовете, предоставени за забавление,
тъй бързо, неусетно се изнизаха един след друг,
че краят най-внезапно хвърли ни във смут.
Не искахме да свършва таз вечер вълшебна, желана, магична,
която направи нашата Коледа различна –
по-празнична от която и да е друга.
За нея толкова хора имат заслуга –
ученици, учители, ръководство –
в таз вечер доказахме един другиму вяра, съпричастност и благородство!
Но ето, таз коледна нощ вече изпраща с тъга
нас – „героите на деня”,
които с туй невероятно тържество
почетохме великото Христово Рождество.
Да си пожелаем здраве, усмивки, успехи големи,
та през идната година да сме все така сговорни и засмени!


Елена Вързилова
.
Гимназисти превеждат Вазов на шест езика!

   Домашни пити, баници и сладки подредиха вчера момичетата и момчетата от    Гимназията с преподаване на чужди езици „Иван Вазов" (Руската) на богат коледен базар.
   Заедно с вкусотиите се разпродаваха саморъчно направени картички, кукли и сувенири. Базарът, поощрен от училищното ръководство, открива юбилейната програма по случай 50-годишнината от създаването на елитното училище. Следващите прояви са през януари, съобщи директорката на гимназията г-жа Марияна Димитрова. Тогава ще бъдат обявени няколко конкурса, в най-любопитния от които тийнейджърите ще премерят специалните си умения.
   Гимназистите ще участват със свои варианти на Вазови творби, преведени на изучаваните в училището езици: руски, английски, немски, френски, италиански и испански.
   Източник:в-к Марица..
Акция “Добро сърце”

   Като традиционен коледен жест ние, учениците от Х з кл. проведохме благотворителна акция.
   В края на декември 2006 г. изпратихме 24 кг. дрехи, обувки, книжки и лакомства на 14- членно семейство от бургаско село, което както видяхме тогава в репортаж на Нова телевизия живееше в крайна оскъдица.
Идеята дойде от наша съученичка, но всички откликнаха и дълбоко вярваме, че с наша помощ децата, чиято мечта беше да имат врата на къщата, са сбъднали и други свои мечти.
   На 19.12.2007 ние отидохме в дом за деца от 0 до 3 г.
Първоначалната ни идея да ги зарадваме с нещо малко, бе доразвита от майка на наша съученичка, която наистина ни накара да се чувстваме като Дядо Коледа. С 4 големи найлонови чувала пълни с играчки, ние влязохме при мълчуганите.
   Изживяването беше неповторимо.
Протегнатите бъце, блясъкът в очите на децата, а после и насладата от гледката, която създадоха играещите деца, прегръдките, кратките разговори, махащите за сбогом ръчички. Това си спомняме. Като накъсана филмова лента. Емоцията беше толкова наситена, че дълго след това сърцата ни бяха свити.
Всичко си имаха малките сладури- хубава храна, чисти и модерни дрешки, удобни обувченца, нови слънчеви килими, прекрасна коледна украса, вниманието и обичта на възпитателките си. Но нямаха най- важното: дълбоката всеотдайност на своите родители. Те бяха, и много от тях ще останат ничии.
   Това преобръща обикновения свят. Това е тяхната съдба- да бъдат винаги от сенчесттата страна на Земята.

И затова ние се обръщаме към всички вас, мили наши съученици:
НЕКА ОТМЕСТИМ СЯНКАТА! НЕКА ВНЕСЕМ МАЛКО СЛЪНЦЕ В ТЯХНОТО ЕЖЕДНЕВИЕ!
   Има възможност след уговорка със социалните служби за регулиране на разходки с малките. Как точно и ние самите още не знаем, но ще се информираме.
Тези дечица не напускат своите стаи. Нека поиграем с тях навън! Нека им дадем възможност за социални контакти, защото заради ограничената комуникация някои от тях трудно или изобщо не говорят.

Ще ни се да положим началото на акция “Добро сърце”.
Повече инфо след ваканцията
.
СКЪПИ РОДИТЕЛИ!


СКЪПИ РОДИТЕЛИ,    Каним Ви на Благотворителен Коледен базар по случай предстоящите празници, както и по повод навършване на 50 годишнината от създаването на ЕГ "Иван Вазов" - Пловдив.
    Заповядайте на 14.12.2007 г. от 11 часа в сградата на училището.
    Учениците от всички класове ще се представят с разнообразни, самостоятелно изработени коледни сувенири, новогодишна украса, сладкиши и други.
    Събраните средства ще подпомогнат различни училищни инициативи.
БЛАГОДАРИМ ВИ!

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!

.
Родитело-учителска среща!

На 01.12.2007 година, от 9 часа и 30 минути, в ЕГ "Иван Вазов" - гр. Пловдив, ще се проведе родитело-учителска среща..
В понеделник всички на училище!

В понеделник всички на училище!.
ОБРЪЩЕНИЕ


на стачкуващите учители от ЕГ „Иван Вазов”, гр. Пловдив,
към нашите ученици, техните родители и цялата общественост

За първи път в историята на България нашето учителско съсловие е принудено да защитава своето право на достоен живот по такъв несвойствен начин. Българският учител, който винаги е бил скромен, съвестен, търпелив и добронамерен, сега се бори открито и настойчиво за своето заслужено място в обществото.
Ние изграждаме знаещи и конкурентноспособни личности срещу унизително заплащане, граничещо с подаяние. Не се борим, за да забогатеем, а да извоюваме прилични доходи, с които нормално да съществуваме - ние и нашите семейства - и да развиваме професионалния си потенциал.
Родители, вашите деца трябва да са нахранени, облечени, изучени, дарени с внимание и любов. Така е! Но ние искаме същото и за нашите деца. Ние също сме толкова загрижени , колкото и вие, че те не ходят на училище, стоят сами в къщи, без контрола, упражняван от учителите в учебно време. А къде е всъщност истината?
Българското правителство спекулира с интелигентността и чувството за дълг на учителите, поради което ние винаги досега сме били в позицията на губещи. Сега, когато открито заявяваме своята позиция, ставаме неудобни. Вината за забавяне на реформата в образованието изцяло се прехвърля върху нас.
Вече цял месец учителите на България стачкуват, без да получават отговорното внимание от страна на управляващите, които чрез протакане, медийно затъмнение и манипулиране на общественото мнение ви настройват срещу нас. Правителството, вместо да поеме своя дял от общата отговорност, продължава политиката на конфронтация и демагогия.


ИСТИНАТА за всеки един е ясна:
Постиганите резултати с нашите ученици и тяхната реализация доказват качеството на труда ни. Възпитаниците ни са навсякъде по света, те са част от духовния космополитен елит. Всички се гордеем с това, нали? Искаме това да продължи. Ние винаги сме до вас, били сме и ще бъдем.
Къде сте сега, скъпи ученици и родители, когато се нуждаем от вашата морална подкрепа и съдействие?!

.
Привет, драги ми Читателю!

Привет, драги ми Читателю!
За наше голямо съжаление лято 2007 приключи и започна новата учебна година! Каквото било – било. За два месеца всеки от нас е преживял много. Някои са ходили по чужбина, други са прекарали красиви мигове край морския бряг, а трети просто са скучали... но това са твърде лични неща, за да бъдат изложени в тази наша първа, скромна статия. Затова вместо да Ви занимаваме с личните истории на подбрани личности, избрахме да обобщим най-важното от лятото - нещо като последен обзор на събитията преди настъпването на есента.
Първото и най- важно нещо, което бе повод за всенародна радост бе победата, която успяхме да постигнем, бе оправдаването на надеждите ни. Драмата на несправедливо осъдените български медици в Либия за умишлено заразяване със СПИН на над 400 либийски деца най-сетне приключи. След 8 години и половина затвор в Джамахирията на 24-ти юли те се завърнаха на родна земя минути преди 10 часа българско време. Друго интересно в България през това лято бяха температурните аномалии- рекордни стойности от 44 градуса Целзий на сянка изумяваха българи, всичко живо се чудеше къде да се скрие и как да се разхлади. Не мина много време и пожари пламнаха по цялата територия на родината ни, унищожавайки много хектари горски масив. Тъкмо си отдъхнахме- да, ама не- току да се издавим: поройни дъждове се изляха почти навсякъде, наводнявайки къщи, магазини, потапяйки под вода малкото оцеляла след жегите селскостопанска продукция. Най-страшно бе положението за жителите на град Цар Калоян, които останаха откъснати от останалия свят за дълго време. След потопа последва нова вълна топли въздушни маси, които този път опожариха нашата южна съседка- Гърция.
Както вече споменахме, заради климатичните капризи почти цялата селскостопанска продукция на българина бе или изгорена, или изгни поради влагата. И не само това, aми и пчелите се вдигнаха на бойкот, както и голяма вълна български пенсионери загрижени относно инфлацията. През това време, който можа си топна краката в морската вода, разходи се по планините или по широкия свят. Ако ли пък не- сам си е виновен :)
И така, в събота- 15.09.07.- открихме новата учебна година, някои с голямо желание, други- не толкова, в крайна сметка връщане назад няма, така че по- добре да се възползваме от случая и да научим по нещо. По стара традиция ученици на гимназията поздравиха всички на различните езици изучавани, вокалната група изпя песни и на входа ни причакаха с хляб и сол. Учебните занятия започнаха на 17.09.07. - понеделник, и вече някои предадоха първите си домашни. Хайде, да ви е честита новата година! Учебна де ;)


Изготвено от: Александра Ласкова и Калина Конова
.
Кой, кога, какво, около първия учебен ден!

Привет!
Приятно ми е да Ви припомня, че наближава първия учебен ден, за някои за 8-ми, а за други за 12-ти път. Относно това събитие се налага явяване на учениците на ЕГ "Иван Вазов" по следния начин:
За скорошните осмокласници: 14.09.2007 г. в 9 часа - за медицински преглед.
За всички (плюс гореизброените): Явяване с униформа на 15.09.2007 г. в 8 часа и 27 минути - за официално откриване на учебната 2007/2008 година..
Учебници английски език!

Уведомяваме учениците от 10 г и 10 д клас, че учебниците по английски език CAE EXPERT на издателство LONGMAN са доставени и трябва да се заплатят не по-късно от 19.09.2007 г. , като цената на комплекта е 61 лв..
Апелираме за Вашето съдействие!.
2007г. – Година на руския език.

Във връзка с това на 30.06.2007г. Руският културно-информационен център проведе втория етап на конкурса по руски език на тема “Русия, руският език и култура в моя живот”.
ЕГ “Иван Вазов” отново беше достойно представена от Мая Евгениева Дилкова, Енчо Тилев Тилев, Нели Недялкова Митева и Евгения Стоянова Георгиева. Всички участници бяха наградени с грамоти и подаръци. Победителят ЕНЧО ТИЛЕВ ТИЛЕВ ще вземе участие в заключителния етап, който ще се проведе през месец ноември 2007г. в Москва.
.
Езикова практика!

Езиковата практика в институт "А. С. Пушкин", съчетана с богата екскурзионна програма, ви дава възможност да прекарате десет незабравими дни в Москва и да усъвършенствате разговорния си руски в естествена езикова среда.
За справки:[email protected],тел. 26-38-33
Велислава Лилова.
24.05.2007 година

На 24.05.2007 година в ресторант "Марица" беше големия коупон - абитуриентски бал. Много красота, изисканост, радост показаха дванедасетокласниците на своя празник..
Ден на самоуправлението

По въпроса за отговорността Франкъл казва: „Ние живеем в общество на изобилието, средствата за масова информация ни заливат с потоци от въздействие... ако не искаме да потънем в този поток...,то трябва да се научим да различаваме какво е съществено и какво не, за какво да отговаряме и за какво не.”
Именно защото е необходимо подрастващото поколение да има желание и познание да влише на обстоятелствата и съдбата си, на 09.05.2007 год. в ЕГ „Иван Вазов” се проведе денят на ученическото самоуправление. За директор бе избрана Катерина Павлова от XII A клас. Чрез гласуване за заместник – директори също бяха определени двама десетокласници, които имат отличен успех и са изявени лидери в класовете си, а и в гимназия.
Денят беше динамчен и вълнуващ за всички ученици, както и за техните преподаватели.
Принципът, еъзоснова на който протияаха часовете и оперативните събрания на учениците- учители, беше „Аз отговарям...”. Във връзка с деня на Европа беше проведена викторина „Познавате ли Европейския Съюз?”. Финалисти бяха учениците от IX A и IX Ж клас. Директорът и заместник директорите определиха победителите, които бяха изключително добре подготвени.
Ценното е, че Денят на ученическото самоуправление се превръща в ежегодна традиция на ЕГ „Иван Вазов”.
.
Изложба!

На 28.05.2007г. от 18 и 30 часа в Къщата на детското творчество в Стария град за пореден път ще се открие изложба на наши ученици, посветена на деня на таланта.
Каним всички учители, съученици и ръководството на гимназията. Ще се радваме на повече публика ;)!
Учениците, които представят творбите си са следните:


8a Мария Жулева, Илиана Маркова, Михаела Георгиева.
Вяра Клисурска, Стефка Михайлова, Кристина Василева, Жиляна Пенева, Марина Илиева, Пламена Георгиева, Кристиана Сиренко, Кристиана Сиренко, Евгения Георгиева, Константин Маринов, Георги Мавродиев.
Кристиян Механджийски, Стефка Домузова, Теодора Стойчева.
Стефани Златева, Лятиф Коджахонед, Дияна Маринова Енил Енев,Стефан Станев .
Иванка Христова, Ралица Колева, Мария Янкова, Светозара Годжева, Жаклин Вълчева, Ирис-Клаудия Мутафова, Велислав Балкански, Димитър Митев, Анжелина Иванова.
Деница Дечева, Антония Пенева, Антонио Хаджиев, Ваня Вълчева, Ани Даскалова, Виктория Янева.
Биляна Попмихайлова, Пламен, Бетина Митрова, Николина Нончева, Вяра Чолакова.
Борислава Красимирова, Неда Джоргова, ,Георги Димитров.
Радина Симеонова, Пламена Арнаудова, Илко Ранджев.
Бояна Петрушевска, Мария Зафирова, Кръстьо.
Георги Кючуков, Елиана Иванова, Роми Влашка.
Веселина Каракехайова, Мария Атанасова.
Виолета Дечева, Тодор Господинов, Яко Миленков.
Мари Степанян, Нина Димитрова, Костадин Костадинов, Любомир Костадинов, Добромира Колева , Венцилав Балджиев, Цветелина Димова, Пепи Дечева.
Ваня Ясенова, Марин Видев, Ина Канарова.
Димитър Пехливанов, Елена Кьосева, Теньo, Гергана Караиванова, Деница Славкова, Божидара Илиева, Весела, Стефан Димитров.
10а Виктория Царева.
10г Мариян Деменджиев, Виктор Денков.
10е Василена Харизанова, Гергана Германова.
10з Антония Филипова.
11д Райна Якова , Михаела Младенова.
.
От випуск 2007!

Уважаеми госпожо Директор, училищно ръководство и учителски колектив,

След всички анонимни писма и спекулации относно завършването и организацията на бала на випуск 2007, решихме, че е редно да бъде изказано и мнението на голяма част от дванайсетокласниците. Искрено съжаляваме, че единици от випуска не са проявили желание да разберат как реално седят нещата с гореспоменатите събития. Организацията и събирането на пари нямат никаква връзка с училищното ръководство и колектив. Всичко относно финансовата страна на проблема се решава и инициира в ученическия съвет. Жалко е, че има хора невежи и незаинтересовани към проблеми, засягащи пряко техния интерес, които предявяват претенции и пишат тези безсмислени и необосновани писма.
Обръщаме се към Вас с молба тези неприятни събития да не развалят Нашия и Вашия празник. Държим да отбележим, че пишем това писмо, за да бъде чут и нашият глас - на мнозинството от випуск 2007.

С уважение: Випуск 2007.
“ Усмихнати, успяващи, удивителни!”

Това беше мотото на Деня на таланта на учениците от ЕГ “Иван Вазов”. На 08.05.2007 година в Градски дом на културата се проведе празникът на хубавите песни, вълнуващите танци и трогателните стихове. Участниците в двучасовата програма представиха незабравим жизнерадостен спектакъл.
Личния празник на госпожа Мариана Димитрова – директор на ЕГ “Иван Вазов”, се превърна в тържествен момент за учениците, които засвидетелстваха своето уважение, като й поднесоха цветя и поздравления.
.
ФОРУМ

Форума на ЕГ "Иван Вазов" е активен.
Непосредствено след като се регистрирате, прочетете това което пише в "От администратора." и то по-конкретно "Регистриране!!!"...
Анонимни оплаквания!

Уважаеми ученици, потребители, родители!

Искам да Ви обърна внимание, че линкът "Анонимни оплаквания" се следи редовно и не е редно да си мислите, че нещата, които пускате там, са изхвърлени на вятъра. Аз отговарям на нещата, които са в правомощията ми, а останалите се предават на г-жа Димитрова.

Л. Ваклинов.
Ден на таланта!

Привет!
Вчера мина и отмина денят на таланта на нашата гимназия.
От всяко едно събитие Вие се интересувате кога ще бъдат качени снимки от него на www.egiv.net, но това няма как да стане без вашето съдействие.
Моля изпращайте снимки на e-mail-а ми, а ако имате видеоклипчета, торентите са за предпочитане.

Ваш, Любомир Ваклинов!.
Езикови версии на www.egiv.net

Привет!

Мисля, че е време да се направят и някои от езиковите версии на www.egiv.net. Ако има желаещи да се включат в тяхното изработване (главно с превод и идеи за равитие), нека да драснат по едно писъмце на [email protected], с което да изявят желанието си за участие в развитието на виртуалната част на ЕГ "Иван Вазов"!

Любомир Ваклинов.
Относно форума!

Здравейте!

Поради предстоящо пускане на форума искамe да видим дали Вие (потребителю) имате някакви предложения и/или желания относно неговия външен вид, ако е възможно да се съобразим. Идеи и предложения се приемат на [email protected] (".l.m" <=> ".л.м"), но гледайте да са достатъчно коректни, а не от типа: "Аз веднъж, в един сайт, видях един форум, който много ми хареса и беше розов.". Ако се натрупат достатъчно еднотипни мнения и/или нещо, което ни допада, ще се съобразим с него, а в противен случай ще се работи по наша преценка.
Имайте предвид, че www.egiv.net не се прави заради нас, а заради Вас.
Ще сме Ви благодарни за всяко оказано съдействие..
Добре дошли и от мен!

Привет, посетители на www.egiv.net!

Мисля, че някой трябва да поеме отговорността за затриването на сайта за 19 дена и тъй като от огромния екип, който се занимава с него (цели два идивида), аз съм по-незнаещият, мисля, че е напълно нормално аз да съм виновният в известна степен, макар и нещата да бяха повече стечение на обстоятелствата, отколкото немарливо поведение или сриване на сайта
поради глупост.
Искам да изразя специални благодарности на Благомир Иванов, който е по-умната (в тази област) половина от екипа. Той е един от малкото хора, които познавам, който толкова безрезервно и алтруистично се включва в каузи, свързани с доброто на гимназията. За момента мога да му се отблагодаря единствено с едно официално заявяване на уважението си към неговата личност и още веднъж да изкажа благодарностите си към него за всичко, което е правил за нас.
Л. Ваклинов.
Добре дошли!

Добре дошли в сайта на ЕГ "Иван Вазов", гр. Пловдив.